Queen-Post Trusses over an open-plan living space in Mapua

Queen-Post Trusses create open-plan living in Mapua

Not all Timberworks projects are on a grand scale.  The addition of two Queen-Post trusses to this standard house-design transformed the finished home providing a fantastic feeling of space, light and airiness.  The resulting vaulted ceiling in the kitchen/living area had a real ‘wow’ factor compared to a more ordinary, 2.4m high flat ceiling.

Custom-designed frame in the Redwood Valley with Douglas Fir entranceway

Custom-designed frame in the Redwood Valley with Douglas Fir entranceway

This house was inspired by the clients’ love of French oak post and beam buildings.  Originally from the Island of Guernsey, they used large timbers plus oversized walls and recycled brick cladding to create a timeless home.  The frame was made from old growth Douglas Fir grown in Nelson and was left bandsawn with just a light sand to make the timber smooth to touch.  A classic irregular chamfer was placed on all the edges and together with the dark stain produced the aged French Oak look that they were aiming for.

“…as we approach winter, we are stocking up on logs for the fire.  You could say we are looking forward to sitting in our living room under the magnificent structure the Timberworks crew created for us.  We have had so many positive comments from visitors, friends and family over the last year which makes us feel really proud of what we have got here.  We would like to take this opportunity to thank you all for a wonderful experience and an awesome result.” – Simon and Kay Duquemin