Gazebo in Mapua

Gazebo, Mapua

Timberworks has designed and built a couple of Post and Beam gazebos as a mini show-homes for various exhibitions.  These were designed to be less than 10sqm so that they can be built without the need and expense of building consent.  Ideal for spa pool, garden, park setting or similar.  This one was sold on as a outdoor seating area.

Boathouse

Boathouse

Timberworks was asked to design an attractive Post and Beam frame to support some stunning custom designed western red cedar doors on the end of a small boathouse.

Pool House

Pool House in Mapua

Activekidz Swimschool in Mapua wanted to extend their teaching season by adding an indoor pool to their existing outdoor facility.  Sitting on the hill above the village of Mapua, overlooking Tasman Bay and the Richmond Ranges beyond, the new building needed to be in keeping with the self-catering chalets on site and nestle unobtrusively into the landscape. Our clients wanted a contemporary look with plenty of exposed timber to frame the views through the large glazed areas.  The roof and end-wall cross-bracing added a fun element to the design which worked well for an area that was to be used for teaching.
Hire the pool for an hour and see firsthand how the poolhouse looks; go to Activekidz Swim School for more information.

Gazebo Sleepout

Gazebo Sleepout

The second gazebo that Timberworks built as a show-home was clad, insulated and finished internally as a sleepout.  The mix of chunky timbers with curved bracing and additional beams along the walls gave a very cosy, appealing room to use for guests or as an office.

Wedding Gazebo, Hanmer Hotel

Wedding Gazebo, Hanmer Hotel

The designer’s brief here was to create a Gazebo to provide the Hotel with a suitable structure to host weddings.  Simple in design, the quality materials like the Macrocarpa Post and Beam frame and the cedar shingles give it a timeless quality and provide a perfect backdrop for photos. A combination of hidden and exposed steel connections were used, countersunk and painted black.

Have a look for yourselves, the Gazebo is situated in the back gardens of the Heritage Hotel in Hanmer.

 

Richmond Summer House

Richmond Summer House

A truly client-inspired building that surpassed everyone’s expectations.  The original brief was to create an away room separate from the house and over the lake that was accessed by a bridge from an upper lawn.  Once the beauty of the exposed timbers below became apparent the client decided to create an additional outdoor living space underneath the Summerhouse as well. The Post and Beam frame is made of ‘old man’ pine that has been stained prematurely grey down below to give it a consistent weathered look without hiding the grain of the timber.

“Timberworks have been involved in creating two buildings on our property; a Garden cottage (Richmond cabin) with interior trusses and a two level Summerhouse overlooking a lake. The accuracy of the workmanship is faultless.  We have found Timberworks to be completely reliable and professional and their attention to detail is everything we could have hoped for.  We live in a park-like environment and have noted that visitors and guests react to the Garden cottage and Summerhouse as features of interest and beauty in the overall landscape.  We would have no hesitation in using Timberworks again, or recommending their services to other people.”  – Rick and Sarah Griffin – Silvan, Nelson

Vineyard and B&B on the Banks Peninsula

Vineyard and B&B on the Banks Peninsula

Our clients on the Banks Peninsula have a love of European barns and planned to build a new one on their vineyard at French Farm near Akaroa. The 6-bay barn was based on the Timberworks designed English barn and was to provide storage for vineyard equipment, a home office and a wine tasting area and B&B accommodation upstairs at one end. There was also to be provision of a wood storage area at the back of the property under low eaves. Timberworks supplied the concept design and building consent drawings as well as crafting and installing the timber frame. Bandsawn heart Macrocarpa was used and treated with a salt solution stain which gave an immediate aged, weathered look as well as being a wood preservative. The cypress weatherboards were also treated with the salt solution and together with the red barn roof mean the building fits in to its surrounding perfectly.

To see this property first-hand, go for a wine-tasting or stay a night; Valley Road Vineyard.

A ‘Cruck’ Hall at Rippon Winery

Cruck Hall at the Rippon Winery

The family who run Rippon winery, overlooking Lake Wanaka, had a vision to create a wedding and events venue to take advantage of the spectacular setting amongst the vines looking to the Southern Alps.  They had grand ideas. The resultant Rippon Hall is stunning.

Four enormous portal frames were crafted from larch grown on the farm and together with the exposed purlins, ridges and hip rafters, provided the framework of the Main ‘Cruck’ Hall. A combination of mortise and tenon joinery and hidden and exposed steel hardware were used for the connections.  Recycled native rimu was used for the floor, which complements the majestic timber trusses perfectly.  This is one of Timberworks’ more unusual projects, a truly dramatic building and a lasting legacy for the next few generations of the family who have worked the land here since the early 1900s.

Award winning B & B in Hanmer

Award winning B&B in Hanmer

Set in the beautiful outskirts of Hanmer, surrounded by 360 degree mountain views, this architect designed property is a stunning place to call home. The clients drew inspiration from the English style post and beam projects they saw on Grand Designs and in books and magazines and committed themselves to creating something similar. The Post and Beam is crafted from rough-sawn macrocarpa with a light sand and oiled finish. The post and beam extends throughout the living areas, Bed & Breakfast reception area, front entrance and covered verandahs.  There are a multitude of exposed beams, posts, braces etc which look gorgeous in this extensive building.  The combination of warm timbers and pale plastered walls creates a truly inviting home and the split-levels and mezzanine make for an interesting, characterful layout.

Experience Timberworks’ craftsmanship first-hand by staying at this stunning property; go to Mad Cow Manor.

Expansive Douglas Fir frame in Kaikoura

Expansive Douglas Fir frame in Kaikoura

Kaikoura Mountain Retreat was a truly inspiring project to be involved in. The location has unsurpassed views over the Kaikoura coast line and mountain ranges. The clients have extensive experience in the international timber industry and knew the style of property they wished to create and from which species of timber. The Post and beam frame is made from Canadian Douglas Fir and Western Red Cedar. The structure consists of two 12m long by 1m deep girder trusses which sit on four large posts and are connected with black steel plates and traditional Mortise & tenon joinery. Spanning between the two girder trusses are nine 6m span arch trusses at 1.5m centres.  Douglas Fir common rafters tie the trusses into the side walls.  The end result is spectacular, the photos say it all.

Elevated Property overlooking Tasman Bay

Elevated property overlooking Tasman Bay

This house design was inspired by the client’s desire to create a home with many unique features and functions; from the curved church-like front door, to the circular tower with a captain’s lookout on top.  The large post and beam frame in the living areas creates an original, warm feel throughout the home.  This hand crafted Timberworks frame is made of Macrocarpa and includes oversized main posts and rafters.  It also has curved floor joists through the entrance foyer which give a nautical feel and the post and beam front entrance is carefully blended into the circular tower.

Custom-designed frame in the Redwood Valley with Douglas Fir entranceway

Custom-designed frame in the Redwood Valley with Douglas Fir entranceway

This house was inspired by the clients’ love of French oak post and beam buildings.  Originally from the Island of Guernsey, they used large timbers plus oversized walls and recycled brick cladding to create a timeless home.  The frame was made from old growth Douglas Fir grown in Nelson and was left bandsawn with just a light sand to make the timber smooth to touch.  A classic irregular chamfer was placed on all the edges and together with the dark stain produced the aged French Oak look that they were aiming for.

“…as we approach winter, we are stocking up on logs for the fire.  You could say we are looking forward to sitting in our living room under the magnificent structure the Timberworks crew created for us.  We have had so many positive comments from visitors, friends and family over the last year which makes us feel really proud of what we have got here.  We would like to take this opportunity to thank you all for a wonderful experience and an awesome result.” – Simon and Kay Duquemin

Skillion frame in the Cashmere Hills

Skillion frame in the Cashmere Hills

A contemporary home with a mono-pitch roof is not your typical Post and Beam project but suits the timberframing methods perfectly.  Timberworks worked closely with the clients to design three simple Macrocarpa Post and Beam frames which were then connected with exposed rafters. Together with the curved braces and the irregular sarking this created an inviting timber element in all the living areas.

Dramatic two-storey frame in Leigh

Dramatic two-storey frame in Leigh

This stunning location in Leigh, looking over the hills to the sea beyond was crying out for an equally sensational property.  The clients had researched timberframing and had many ideas they wanted to incorporate into their new home.  An extensive home with two-storey Great Hall and dining area was planned with single storey wings to either side.  Lawson cypress was used and all connections were made using traditional mortise and tenon joints.  Deep hammer-beam trusses were incorporated into the frame in the Great Hall, finished with carved pendants at the base of the hammer-posts.  Sadly, we don’t yet have any photos of the finished house but we’re confident it looks spectacular.

Contemporary frame for Braemar Eco-Village, Nelson

Contemporary frame at Braemer Eco-Village, Nelson

Braemer Eco-Village is the site of this project, tucked into the base of the Grampians, in Nelson, with 180-degree views that take in the Richmond Ranges and Nelson Haven.  A contemporary design was developed with posts and curved beams to support the roof.  Hidden steel connections were used.  Wooden doors, window frames and other timber features have been used in the internal fitout which complement the macrocarpa beams and together with the pale painted walls give an light, airy, modern feel to the property.

The property is available for rental at certain times of the year; take a look at the website: Holiday Nelson