Modern build in Nelson with King-post trusses

This modern spec-built house in Nelson used 5 King-post trusses with raised bottom-chord to creature a dramatic, airy living area with plenty of character.

Modern home in Nelson

Gracefield

Variety of Truss Shapes in Community Buildings, Gracefield

The architect on this project chose to include eight Macrocarpa trusses in the new clubhouse building at Gracefield Lifestyle Village.  There are three different truss shapes with two traditional shaped trusses supporting the gable ends outside, four ‘5-sided’ Trusses through the main open plan living area and two rectangular trusses in the spa room.  The trusses compliment the stone feature walls beautifully and add to the quality atmosphere.

Hope Community Church Hall

Timberworks-designed Tasman Trusses for Hope Community Church

The design brief for the renovation of a 1918 church building asked for a vineyard/café like atmosphere.  The designer chose to use seven trusses plus some feature river stone elements, plywood feature paneling and timber pergolas to create this feel.  The inclusion of Timberworks trusses has helped change what could have been a utilitarian building into a warmer more inviting space.  The Macrocarpa trusses are connected with partially hidden steel connections which are painted black where exposed.

King-Post Trusses over an open-plan living space

King-Post Trusses create an open-plan living space

Four Macrocarpa King-Post trusses using the Timberworks hidden steel-plate connection system.  Please note the chip carving in photo 4 which is an option for all Timberworks clients.

Gazebo Sleepout

Gazebo Sleepout

The second gazebo that Timberworks built as a show-home was clad, insulated and finished internally as a sleepout.  The mix of chunky timbers with curved bracing and additional beams along the walls gave a very cosy, appealing room to use for guests or as an office.

Wedding Gazebo, Hanmer Hotel

Wedding Gazebo, Hanmer Hotel

The designer’s brief here was to create a Gazebo to provide the Hotel with a suitable structure to host weddings.  Simple in design, the quality materials like the Macrocarpa Post and Beam frame and the cedar shingles give it a timeless quality and provide a perfect backdrop for photos. A combination of hidden and exposed steel connections were used, countersunk and painted black.

Have a look for yourselves, the Gazebo is situated in the back gardens of the Heritage Hotel in Hanmer.

 

Vineyard and B&B on the Banks Peninsula

Vineyard and B&B on the Banks Peninsula

Our clients on the Banks Peninsula have a love of European barns and planned to build a new one on their vineyard at French Farm near Akaroa. The 6-bay barn was based on the Timberworks designed English barn and was to provide storage for vineyard equipment, a home office and a wine tasting area and B&B accommodation upstairs at one end. There was also to be provision of a wood storage area at the back of the property under low eaves. Timberworks supplied the concept design and building consent drawings as well as crafting and installing the timber frame. Bandsawn heart Macrocarpa was used and treated with a salt solution stain which gave an immediate aged, weathered look as well as being a wood preservative. The cypress weatherboards were also treated with the salt solution and together with the red barn roof mean the building fits in to its surrounding perfectly.

To see this property first-hand, go for a wine-tasting or stay a night; Valley Road Vineyard.

A ‘Cruck’ Hall at Rippon Winery

Cruck Hall at the Rippon Winery

The family who run Rippon winery, overlooking Lake Wanaka, had a vision to create a wedding and events venue to take advantage of the spectacular setting amongst the vines looking to the Southern Alps.  They had grand ideas. The resultant Rippon Hall is stunning.

Four enormous portal frames were crafted from larch grown on the farm and together with the exposed purlins, ridges and hip rafters, provided the framework of the Main ‘Cruck’ Hall. A combination of mortise and tenon joinery and hidden and exposed steel hardware were used for the connections.  Recycled native rimu was used for the floor, which complements the majestic timber trusses perfectly.  This is one of Timberworks’ more unusual projects, a truly dramatic building and a lasting legacy for the next few generations of the family who have worked the land here since the early 1900s.

Skillion frame in the Cashmere Hills

Skillion frame in the Cashmere Hills

A contemporary home with a mono-pitch roof is not your typical Post and Beam project but suits the timberframing methods perfectly.  Timberworks worked closely with the clients to design three simple Macrocarpa Post and Beam frames which were then connected with exposed rafters. Together with the curved braces and the irregular sarking this created an inviting timber element in all the living areas.

Contemporary frame for Braemar Eco-Village, Nelson

Contemporary frame at Braemer Eco-Village, Nelson

Braemer Eco-Village is the site of this project, tucked into the base of the Grampians, in Nelson, with 180-degree views that take in the Richmond Ranges and Nelson Haven.  A contemporary design was developed with posts and curved beams to support the roof.  Hidden steel connections were used.  Wooden doors, window frames and other timber features have been used in the internal fitout which complement the macrocarpa beams and together with the pale painted walls give an light, airy, modern feel to the property.

The property is available for rental at certain times of the year; take a look at the website: Holiday Nelson

 

 

Crafted timber frame for a home in Porirua

Crafted timber frame for a home in Porirua

A bespoke timber frame was designed for this client with exposed posts, braces, rafters and ridge beams visible from the ground floor, looking up into the roof on the second floor.  The bedrooms have exposed trusses and macrocarpa posts were also used outside as supports for the veranda.  Concealed steel connections were used.  The final house has a real feeling of solidity and warmth to it, with many interesting features. Note the half lapped, dovetail, collar beam joinery.

Three different Mohawk Barn projects

Three different Mohawk Barn Projects

Timberworks have worked with clients in three locations over the past couple of years.  These are all nearing completion and we hope to have some photos of the finished houses soon. They each had innovative features based on the same cross-section that includes grand vaulted areas, extended floor areas under lean-to roofs, entrance porches and hybrid extensions.

A Timberworks English Barn in Appleby

A Timberworks English Barn in Appleby

This Timberworks English barn overlooks the Waimea Estuary just along the coast from Nelson.  The clients wanted to create an English style barn with two bedrooms and en-suites that could be used for accommodation for themselves initially and then for guests in the future. The Timberworks pre-designed 6.2m wide frame suited the design brief and the bandsawn post and beam frame was exposed externally on the North side of the building to add another dimension to that elevation; whereas the  frame on the remaining three sides of the building was visible from the interior which is how the barns are generally finished.  The clients chose to line the ceilings in tongue and groove plywood to continue the timber theme and create a warm, traditional feel.  Timberworks supplied a full design, build and project management package for these clients, though we no longer offer a full-build option.

English Barn raising near Wanaka

English Barn raising near Wanaka

Stunning rural location not far from Wanaka, this property looks to mountain ranges all around.  Our client was a builder and enjoyed being very involved in the raising process, we are hoping for some finished photos soon!

 

Pre-engineered barn-style home in Tasman

English Barn in Tasman

Using a barn design that had already been engineered and built by Timberworks meant that this client saved on some design costs.  The ‘basic’ shape was extended with the addition of a lean-to which is currently being used as a wood store and an entrance-porch, thereby creating a more appealing shape to the building.  Though working to a tight budget, our clients were able to create a characterful, homely dwelling.